2015. április 26., vasárnap

Mézes zserbó

Nagyon elmaradtam a receptek közlésével, jópár sorakozik, hogy blogbejegyzés szülessen belőle, de a kerti munka jelenleg minden energiámat leköti. Azért igyekszem most már szépen lassan pótolni a lemaradást.
Ma egy olyan receptet hoztam, amit Hankkánál találtam és húsvétra meg is sütöttem.
Nagyon-nagyon finom, nem bírtuk abbahagyni, annyira nem, hogy a csoki még rajta sem volt, mikor már mindketten teli szájjal habzsoltuk és megállapítottuk, finom ez csoki nélkül is, majd vágtuk is a következő szeletet. :)



Hozzávalók (tepsiméret 30x36 cm ):

a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg zsír vagy 10 dkg vaj (+ a tepsi kenéséhez kevés zsír)
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál méz
  • kb. 4 evőkanál tejföl
a krémhez:
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 4 púpozott ek liszt
  • 7 dl tej
  • 20 dkg vaj (nálam margarin)
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál rum
  • közepére: sárgabarack lekvár
a tetejére (nálam csak porcukor):
  • 15 dkg ét tortabevonó
  • 1,5 evőkanál olaj

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, 4 részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk és zsírozott tepsi hátulján megsütjük., kihűtjük.

A krémhez a cukrokat, tojássárgát kevés tejet és a lisztet csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzáadjuk, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, kihűtjük.
A vajat kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a rumot, végül összedolgozzuk a tojásos masszával.

Az alsó két lap közé kerül a krém fele, a középső két lap közé kerül a lekvár, a felső két lap közé a maradék krém, a tetejére pedig a vízgőz felett megolvasztott csoki és olaj keveréke.

Hagyjuk legalább egy éjszakát állni, hogy a lapok megpuhuljanak.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...