2013. március 31., vasárnap

Húsvéti kalács

Igazi régimódi, óriási, foszlós húsvéti kalács.
Régen a lakodalmakba is ilyet sütöttek a falunkban. Nekem ez az igazi. :) Minden évben Nagypénteken elkészítjük mamával. Nem volt ez másképp idén sem. Sajnos elfelejtettem levinni a fényképezőgépem, így fázisképek nélkül tudom csak a receptet közzétenni, a 2011-es képeket felhasználva. (Majd jövőre pótlom ezt a hiányosságot. Megígérem! )



Hozzávalók:
  • 7 félliteres bögrényi liszt (3 bögre finom liszt, 4 bögre rétes liszt, összesen kb. 2 kg 30 dkg) 
  • 30 dkg cukor + egy kevés az élesztő felfuttatásához 
  • 7,5 dkg élesztő 
  • 3 db tojás sárgája + 2 db egész tojás 
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 10 dkg mazsola 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • só 
  • 1,5 -2 dl olaj 
  • langyos tej (kb. 1,5-1,7  liter, de erősen függ a liszt minőségétől )
Tetejére:
  • 1 db egész tojás 
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. 
A lisztet átszitáljuk, majd a felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóval alaposan kidolgozzuk. Az olajat a vége felé dolgozzuk hozzá.
Addig dagasszuk, amíg hólyagos nem lesz, és amíg el nem válik az edény falától. Szükség esetén adjunk még hozzá tejet.
Ezután meleg helyen duplájára kelesztjük.

A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, egy keveset félreteszünk a tésztából, a maradékot 3 részre osztjuk és laza mozdulatokkal rudakat sodrunk belőle. A rudakat összefonjuk úgy, hogy a fonás közben a rudakat magukat is csavarjuk, ettől lesz ugyanis foszlós. 

Alaposan zsírozott tepsibe tesszük. A félretett tészta feléből hosszú rudacskát sodrunk, ezt a kalács tetejére  tesszük körbe, a másik feléből 3 lapos korongot formázunk, bevagdossuk (mint ha kis virágok lennének), és a kalács tetejére rakjuk. Ezzel kész a kalács díszítése.
A tepsiben még kb. 30-40 percet kelesztjük, majd tojással megkenjük a tetejét és megsütjük. A kalács nagyon nagy és magas lesz, lassan sül, és mire a közepe is átsül, az alja és néha az oldala is sajnos megég, ezt tálalás előtt majd vágjuk le.

A mi tepsinkhez még nagypapám készített alumíniumból magasítót, ezért tartja meg ilyen szépen a formáját. Mivel ilyen mély tepsi gyárilag nem kapható, ajánlom a pataki tálat, vagy mélyebb jénai tálat a sütéshez, de ezekhez  a méretekhez szerintem 5 vagy maximum 6 bögre lisztből készítsétek el.
Sima tepsiben is süthető, de akkor nem lesz ilyen magas, viszont terebélyesebb lesz.

Tipp: a tészta kiborítása után a tálban maradt tésztát mindig kikaparjuk, összegyúrjuk, és ezt a tésztát használjuk fel a virágocskás díszek elkészítéséhez.

a gyufásdoboz érzékelteti a méretet

2011-es menü: házi sonka, házi kolbász, házi tojás, házi kalács, házi torma

És az idei kalácska :)

ÁLDOTT HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK!

6 megjegyzés:

Belli írta...

Ez igazán jól néz ki!Szívesen megkóstolnám:))Ügyesek vagytok!!

Ditti írta...

:) Hát, mit ne mondjak, fincsi lett. :) Köszönjük! szegény mama már nagyon öreg, nagyon fáradtak a kezei, de azért idén is ő fonta össze, és ő díszítette. :) Nagyon elfáradt már ettől is.

Vicuska írta...

Csodás remekmű!!!!

Ditti írta...

Köszönöm Vicuska! :)

Névtelen írta...

Csodálatos. Loptam az ötletet a magasításhoz. Sokszor olyan érzésem van, hogy a tepsiket, edényeket olyanok tervezik, gyártják, akiknek fogalmuk sincs a sütésről, főzésről. 8 cm-nél magasabb kalácssütő tepsivel még nem találkoztam. Igaz viszont, hogy én egy kis faluban élek, erre felé nem sok válogatási lehetőség van. Éva

Ditti írta...

Kedves Éva! Remélem sikerül kivitelezni! Igazából egy kb. 12 cm széles alumínium csíkot hajlott nagypapám olyan téglalap alakúra, mint a tepsi mérete, vagyis kicsit kisebbre, hogy könnyen belecsusszanjon. Amikor a kalácsot betesszük a tepsibe, utána tesszük bele a magasítót, így az nem esik le a tepsi legalljára, csak kb. félig, a kelő tészta pedig alulról kitámasztja. Sok sikert hozzá! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...